Mastitis?..cuba fahami bagaimana mengatasi/rawatanya

Salam uols...banyaknya 'sawang' kat blog CheRus nie...aha..lama sgt tak update...ok..memandang ada yang bertanya kepada CheRus mengenai mastitis nie..apa salahnya CheRus bercerita sedikit dan pada yang sama berkongsi ilmu

Pernah tak anda mengalami sakit atau rase bengkak , keras dan benjolan di bahagian dalam payudara.rasa sakit itu sehingga boleh menyebabkan anda rasa nak demam. ye sepanjang perjalanan peyusuan CheRus yng sekarang ini telah pun genap 1 thn 5 bulan..CheRus rasa pernah mengalaminya sebanyak dua kali..pada mulanya CheRus tak tahu itu mastitis tetapi melalui pembacaan baru tau itu mastitis..mastitis berlaku disebabkan oleh duktus susu tersumbat..yang menyebabkan susu bertakung dan menghasilan benjolan and seterusnya boleh terjadi infection.

Masa 1st time mengalaminya (ketika usia bayi 4 bulan)..masih tak tau apa bendanya..ingat bengkak susu..so angap normal dan hanya tuam menggunakan tuala panas..alhamdulillah beransur pulih..then 2nd time terjadi ketika usi bayi 8 bulan..agak2 masih normal ke bengkak susu?..masa tu rasa mcm agak risau dan masih kureng ilmunya tentang mastitis...memandangkan sampai tahap demam dan rasa sakit yang amat dan rase tidak selesa..MIL suruh ke klinik...yeap Dr tak sebut mastitis..Dr claimed as infection..ubatnya paracetomal supaya dapat rehat..dan antibiotik...


selepas makan paracetomel and antibiotik..serta mendapat rehat yang cukup..alhamdulillah beransur2 pulih..dan yang penting teruskan penyusuan dan urut secara perlahan.lahan.

Kaedah biasa untuk merawat radang payudara atau mastitis adalah antibiotic. Tetapi sekiranya ianya disertai dgn demam/selsema paracetomal juga dapat membantu.

Kaedah  natural yang boleh digunakan

1. Meneruskan penyusuan walaupun ianya sakit ketika process penyusuan
2. Penggunaan daun kobis dan diletakan di dalam bra atau permukaan payudara. Daun kobis dikatakan membantu membuka saluran payudara yang tersumbat dan mengurangkan infection.
3. Mandi /tuam dengan air panas kerana boleh membanntu mengurangkan sakit 
4. rehat yang cukup
5. pengambilan herba yang bersesuaian

ok setakat ini dulu sahaja perkara berkaitan dengan mastitis..semoga panduan ini dapat dikongsi bersama-sama.

Sekian dulu salam manis dari CheRus

2 comments:

adamakna said... [Reply to Comments]

Tq for sharing...saya pernah kena mastitis mASa anak berusia 3 bulan. Pengalaman sangat mencabar! Tapi saya "haramkan susu formula" berada di rumah saya. Dengan disiplin dan azam tu, saya teruskan menyusu anak walaupun dengan sebelah susu sahaja. Alhamdulillah dengan bantuan vitamin saya cepat kembali sembuh perlahan-lahan, dan mula menyusu semula sampailah anak berusia 2 tahun 3 bulan. sampai sekarang saya suka share dengan ibu-ibu pengalaman saya supaya mereka dapat belajar menyusu dengan teknik yang betul dan tak mudah putus asa :)

CheRus Mom Working At Home said... [Reply to Comments]

Terima kasih di atas perkongsiannya...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...