Boikot Shaklee?..bijak sikit boleh?

بسم الله الرحمن الرحيم ❇      اسلام عليكم

Kali ni topic agak hot sikit...Shaklee dan israel..boikot..boikot...betul? dah siasat? dah confirm?   apepun pendirian anda itu hak anda tetapi...boikot biarla atas dasar  ilmu dan bukan melulu...ok...apepun CheRus cuba perjelaskan isu ini mengikut apa yang saya difahamkan...

Baiklah isu ini bermula apabila LOGO SHAKLEE terpampang dalam laman web Keneseth Israel..dan apabila ISRAEL dan dan ada logo SHAKLEE dalam web tu...dan semua orang jump into conclusion..




tapi bila cuba klik logo Shaklee tu adalah link milik account distributer Shaklee http://kic.myshaklee.com/us/en/welcome.html#  dan bukan laman web rasmi SHAKLEE US yang  support any activiti dalam website ini. Laman web rasmi Shaklee US adalah http://www.shaklee.com/us/en/


Untuk makluman anda, sebagai pengedar Shaklee , anda berhak menyalurkan  anda berhak menyalurkan bonus atau mana -mana keuntungan yang anda perolehi kepada mana- mana badan kebajikan atau parti sekalipun. Begitu juga SID di luar negara sana, mereka berhak menggunakan wang mereka untuk menyumbang. Bukannya bermakna SHaklee turut menyumbang kepada ISRAEL. Berdasarkan web yang saya buka tadi, jelas ianya milik agen bebas SHAKLEE. Buktinya?? Nampak tak logo Shaklee yang digunakan utk laman web tersebut. Shaklee telah menetapkan syarat setiap agennya perlu menggunakan logo ini. So kesimpulan Shaklee tidak menyalur mana-mana dana ke ISRAEL tetapi jika kita rujuk laman web di atas ianya adalah sumbangan individu bebas dan lebih berbentuk peribadi.

Ok now ..kita cermin diri kita sendiri sejauh mana kita memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan...apa pilihan kita...jika orang diatas sanggup memberi sebahgaian keuntungan kepada badan-badan  amal pilihan mereka , itu adalah hak peribadi dan pihak Shaklee tidak hak utk menyekat pengedar bebasnya menetukan ke mana bonus yang mereka patut disalurlakn.Jadi , apa pula kerja amal kita??? 

Jangan kita terlalu obses memboikot membuta tuli. Selidik dan fahami betul. Telah pun disenaraikan beberapa jenama terkenal yang jelas nyata menjadi penyumbang dana terbesar ISRAEL. 

Nak lebih terperinci lagi pasal isu boikot ni , anda  boleh singgah ke laman web 
http://www.inminds.com/boycott-israel.html. Setiap satu produk yang diboikot dijelaskan satu persatu. Korang boleh buat penilaian sendiri selepas ini. Tak perlu nak boikot semua kompeni USA kerana bukan semua menyumbang kepada kekejaman ZIONIS tu.

Sebagai orang Islam, teruskan  Doa dan Donate ..CheRus rasa bertuah dengan Shaklee jugalah CheRus mampu menyumbang kepada badan-badan pilihan yang CheRus rasa perlu.

Jika anda prihatin anda juga mampu untuk terus memberikan sumbangan
Derma
BIslam:12029010047880
Maybank:562263010787
CIMB: 8600460353
BMuamalat:12070005133717
RHB Bank:21245760004907
Bank Rakyat: 220806195922


8 comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

Roger Barnet (Shaklee CEO) is one of the bord of director for Elie Wiesel foundation which actively contributes to Israeli community. FACT.
Mark greenberg (ex McD CEO if not mistaken) contributes to JUF (Jewish United Fund) has been boycotted,. Why spare Shaklee? Because you guys are making good money?
Come on la..

CheRus MomSimpleShop said... [Reply to Comments]

ada bukti tak Shaklee menyumbang dana kepada Elie Wiesel Foundation? and tahu tak apa itu Elie Wiesel Foundation?...please...please..tell me..

CheRus MomSimpleShop said... [Reply to Comments]

"haters are always gonna hate"
H.A.T.E.R.S - Having Anger Towards Everyone Reaching Success

Anonymous said... [Reply to Comments]

Payah betul la jenis sikit sikit haters gonna hate. Hadoi

CheRus MomSimpleShop said... [Reply to Comments]

then..what is the problem?...

CheRus MomSimpleShop said... [Reply to Comments]

ok..if u nak boikot,,itu hak u....i know what im doing....tak perlu nak provoke ....sbb i dah go thru detail all this issue...until know still tak de prove...if statement di atas je ...sebagai bukti....hmmm..itu sekadar statement jump into conclusion....btw..terima kasih...k...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Boikot je la...memang dah jelas ceo terlibat...nak buat apa sokong lagi

CheRus MomSimpleShop said... [Reply to Comments]

saya sokong sbb CEO dia sendiri dah buat kenyataan tidak terlibat... semua clean.patuh syariah..dan selamat..hanya statement u sahaja yang sebaliknya...menuduh tanpa bukti..FITNAH..tahukan dosa fitnah???..merangkak la kat padang mahsyar...semoga selamat....if tak tahu ape2..better diam...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...