Cerita tahun lepas..welcome 2012

Salam,

Rasa sekejap je 2011 nie berlalu..hmmm...masa berlalu dengan begitu pantas...diam tak diam dah setahun bergelar 'housewife'..wah mmg sgt mencabar!!!..dan sgt menguji kesabaran...dan masih berusaha utuk menjadi seorng yang sabar...insyaAllah ingin berusaha untuk memperbaiki diri menjadi insan yang lebih SABAR..senang sebut nak amalkan ya Allah...tuhan saje ynag tahu...well apa yang dilalui pada tahun 2011 dapat dijadikan iktibar, pengalaman dan pedoman utk masa hadapan dalam memperbaiki diri sendiri.

Bercerita pada akhir 2011 nie teringat kisah tahun lepasnya 2010 yang mana pada ketika itu aku sedang  mengandung dalam minggu ke 31 or 32 gitulah... kira dah sarat juga lah..terpaksa bermalam selama 4 hari di hospital serdang memandang berlaku pendarahan di hidung yang tidak diketahuai puncanya...ha..ha..new year kat spital ajerrr....duduk le dgn pesakit2 dibahagian ENT...semasa berlaku pendarahan di hidung tu aku pun confuse sebenarnya..dari mana punca darah tu ....meh sini aku cerita...saje je nak cerita...nak baca-bacalah...tak nak sudah..aku pun suka baca balik apa yng aku tulis nie..sbb nak refresh kenangan lalu...eceh...

Minggu terakhir bulan 12..gitulah aku terasa ada ada cecair dalam hidung belah kanan..mula2 tu rasa macm basah2 je..then ambil towel kesat macm biasa..the kering dah...ingat sebab panas dalam tetapi mmg kalau hidung berdarah tu mesti org kate panas dalam...mula2 aku tak heran lah...sbb keluarnya masih dalam kuantiti yg tidak banyak...so next day ingat dah kering..tp bila mcm ade je lg darah tu...minta pendapat gynea..sbb tgh mengandungkan manelah tau...ada kaitan nye dgn mengandung..so call Gynea...bgtau masalah..tu..then Gynea tak boleh ckp ape sbb kene refer bahagian ENT..yelah tersgtlah jarang kes begini berlaku...hmmm..menjelang malam..dah makin worse..sbb bleeding makin lame makin banyak ketika baring...aduh..mmg tak boleh tido  kene control lendiran darah masuk ke tekak dan sure tertelan...kejap2 masuk bilik air..keluarkan dari mulut..errkkksss..tak boleh tido..then..esoknye terpaksa decide pergi pakar ENT...ape lg..camera masuk ke dalam lobang hidung..hamik ko sakit wei..tapi yg aku pelik...boleh pulak darah tak keluar lagi...Dr sahkan tiada masalah apa sgt..tiada luka..yg menyebabkan pendarahan..memandag kanaku pregnant Dr tak boleh nak push lagi camera ke dalam..aku pun tak sanggup...sakit..sabar jelah...so balik rumah cam happy juga..sbb darah mcm dah tak de..jeng-jeng menjelang malam nye..hamik ko sekali lagi...bleeding kembali menyerang dan menjadi lebih banyak..aku terpaksa sentiasa sumbat kapas dalam hidung..5 min tukar..5 minit tukar..sbb dah banyak...utnutk menudah rujukan..aku simpan kapas2 yang bleeding supaya Dr dapat lihat betapa banyaknye..darah tu..tak dapat tido lagi...esoknye..ambil keputusan cari Dr lain...aku pergi Dr biasa je...he...he.manelahtau dia boleh tolong..then bila dah jumpe..dia pun tak boleh kate ape sbb aku dah jumpe pakar..patutnye pakar lah boleh kawab..ye tak ye juga kan..aduh..pergi ke mane2 sumbat je hidung tu dengan kapas..mmg tak selesa langsung...then.rase tak puas hati problem masih tak selesai..aku ajak asben aku...jumpe balik pakar ENT yg aku refer sebelum ni...tunjuk kat dia bleeding yg sebenarnya...bila jumpe terus tunjukan kapas2 yng telah penuh darah..(terkumpul agak-agak setengah plastik) terus dia kate buat surat ke hospital...utk warded..hmmm..redha jelah...nasiblah hospital tu tak delah jauh sgt dari rumah...and again ptg tu juga...ke hospital and terpaksa di tahan...sepanjang menunggu process kemasukan dan menunggu rawatan..mak aih...terus aje mengalir..al maklumla..hospital gov..process menunggu yang lame biasa la kan....tak kisah lah tu...ha..ha..semua kat bahgaian situ mcm pelik apesal wanita mengandung nie ade kat sini...what everlah..siap ada yang tanye..lg..jawab je la..bila giliran tiba...sekali lagi..camera masuk dalam hidung...uhukk..uhuk..kalau aku nak ikutkan mmg aku tak nak...tp itulah basic procedure utk mengenal pasti punca pendarahan...kali agak lain sikit..bila camera dah masuk je..pendarahan jadi semakin banyak.aku menangis menahan kesakitan..tudung aku dan penuh dgn darah..dan Dr tidak dapat melihatkan dgn lebih detail memandangkan bahagian dalam hidung sudah penuh dgn darah..Dr juga tidak berani nak masuk bahagian lebih dalam khuatir tekanan terhadap kandungan.

Antara gambar setiap kali pendarahan berlaku...errrrkkk..ngilu pulak bila teringat balik..

Yang nie kalau setiap kali hembus ke sinki..hu..hu


Ketika di hospital di masukkan di bahagian tu ..ha..ha..tak reti nak sebut...

So stop procedure terus decide utk meletakkan 1 alat ke dalam hidung utk menghalang pengeluaran darah.Sepanjang masa le ade bende dalam hidung ni yang mmg tak selesa nak bernafas..kene tunggu 4 hari baru boleh buka..so terpakselah melalui saat itu sehingga selepas new year di hospital...sian Rafiq..bila jumpa ibu..kata ibu sakit...nasib lah ruang bahagian *as photo* tak ramai patient ..kawasan  yang luas..dan agak selesa dan boleh solat di tempat sendiri...bilik air pun dekat..so kira oklah..apepun layanan mereka mmg terbaek...sesiapa yang dtg melawat kat bahagian nie dan siapa yang ada kat kaw nie mmg pelik melihatkan ada perempuan mengandung...hi..hi...oklah selapas 4 hari Dr decide utk buka alat tu...then esok nye boleh keluar sekiranya tiada perdarahan lagi...so far after buka tu dah tak de pendarahan...Jd apekah punca pendarahan itew?..just kemungkinan sbb mengandung..tiada sebarang penyakit or sebgainya..so dgn gumbiranya balik lah kerumah..sampai ade nurse sape amboi laju je jalan ...bila nak balik..ha..ha...lepas keluar hospital actually masih ade pendarahan lagi sikit-sikit aje..tp aku just monitor je...kalau makin banyak aku kene refer balik..tp alhamdullilah ...makin sikit-sikit dan tiada lg pendarahan...then bila buat weekly checkup dgn gynea..dia tanye masih berdarah ke lg?..sy bgtau kene warded semua..then dia kata kalau ENT kata tiada ape2...maknenya kerana mengandung juga...aha..amacam ..pjng cerita niekan...ha..ha..saje refresh balik..asben ada rujuk ke dalam internet kes mcm nie mmg sgt jarang berlaku..tetapi melalui pembacaan beliau..mungkin sbb peningkatan penghasilan sel darah merah yang tinggi ketika mengandung sehingga boleh memecahkan sel yang paling lembut dalam badan..mungkin ada betul nye juga...oklah..nanti ade cerita lain smbg di lain entri


Salam manis dari CheRus



2 comments:

Momma Mia said... [Reply to Comments]

huhu lega nothing serius sis..
semoga che rus sekeluarga sihat sentiasa

mona said... [Reply to Comments]

dah mengandung eh? tahniah tahniah... lama x dgr ceta tub2 ada cerita baik

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...