Rafiq's birthday and dillemma

Salam,

Alhamdullilah..anak ibu yang sulung dah cukup 3 tahun..Happy birthday..bila umurnye dah meningkat cakapnye pun makin meningkat vocabularynya...kene layan juga walaupun kekadang faham apa yg dia nak cakap tp tak terluah..tgk kan muka dia bila tak boleh sebut..last2 tersengih sendiri..kekadang ada juga cakapnya dan fikirannya boleh tahap yg tidak disangka..he.he..apepun semoga Rafiq menjadi anak yang bijak dan soleh dalam memimpin keluarga dan adiknya suatu hari nanti..kalau sekarang nie,,dia sgt keras hati...sgt mengada2 dgn ayahnya....dan sgtlah gembeng (erti kata lain kuat nangis)...pastu mmg tak boleh nak mengalah dgn adiknya...nasiblah adik nye belum mengerti sgt..tp dah mula pandai dah...nak defend diri sendiri..sebelum mmg kene jer....yes adikmu mmg sgt cepat belajar darimu wahai birthday boy..Meraikan ?..hmmmmm..tak de rezeki la nak buat majlis2..banyak bende belum stable..sorry ya Rafiq....ayah banyak komitmen nak kene manage..insyaAllah bila ada rezeki lain ye....apepun ibu dah belanja makan cake and ice cream kat secret recipe...muahee.muahe...huru hara bawa makan budak dua org..ibu nak makan pun tak boleh...si Rafiq mmg gumbira sgt dapat makan cake and ice cream si aimi mmg haru dibuatnya...asyik usha family sebelah tu makan..org tu  ade anak tp dah besar...mmg si aimi suka dgn org lain..dia duk ketawa dgn budak kat situ sampai mak budak tu cakap si  aimi peramah...semua org kat area makan tu dok tgk je aku makan dgn anak2...mane tak nye..huru harakan dgn bisingnye si rafiq tu...satu hal lg si rafiq nie bila makan kat secret resepi tu..aduhai..lagi bertambah kalut..rafiq mmg sy dah train tak pakai diaper lg..mmg dia dah pandai cakap semua...so memandgkan decide nak peergi makan sekejap .lgpun dekat jer dgn rumah..so terus je pegi...hah...lepas dia dah makan banyak semua cake and aiskrim..tetibe ibu nak 'shi-shi la'..(nak kencing) hah?...alamak mane nak cari tandas...cepat ibu nanti keluar...kejap2 rafiq..tahan tau...terpakse tebalkan muka nak gune tandas..menghangkutlan dgn si aimi2 sekali..nasib juga si rafiq mmg sy dah train suruh basuh sendiri..mmg dia dah pandai...ok setel..dan sambung makan...lg sekali..ibu nak puh-poh...erks?...aduhai..."rafiq tahan dulu kita balik rumah jelah.." dia angguk...aduhai..terpaksa la keluar jer...aiskrim masih banyak lg....he..he..takpela...apepun itu semua pengalaman dan kenangan di harilahir Rafiq....dia berjaya tahan sampai rumah...


video
Ok..special presentation from Rafiq..



 
 



Yea cerita pasal dilemma...betul Rafiq baru je mencecah 3 thn...tp thn depan kalau ikut calendar sekolah dia dah 4 thn...nak kene..hua..hua...hantar ker sekolah..tp kesian kan dia..tahap perkembangan dan pemikirannya mesti agak lmbt sikit....hmmm...kesian juga..tp harp2..dia boleh carry apa yang dia ajar...insyaAllah mungkin dia boleh jadi advance dari budak yg sebaya dia..siapa tahu..as a parent ..pendedahan kepada ilmu adalah tanggungjawab mereka...seawal mana itu terpulang...jgn bagi terlalu stress dgn ilmu yg terlalu academic...biar dia belajar sesuatu yang mengikut kemampuannya..dan  mengikut creativit dia...so stelah survey beberapa pusat pendidikan nie...hati tertarik dgn Genius Aulad...lgpun dekat dgn rumah...dan bila tgk tempatnya..sgtlah cantik...dan sgt kids friendly..and GA nie bukan lah exam oriented...so by next year Rafiq ibu hantar ke sekolah ye...he..he...kalau nak tunggu ibu ajar semua...entah ape yg ibu sempat...so ibu harap dilemma nak hantar ke sekolah ke tidak...tidak membebankan rafiq...kan..kan Rafiq..wish u all the best....and ibu harap Rafiq dapat jd abaang yg baik ye...!!!

Setakat ini catatan utk rafiq...

Salam manis dari CheRus


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...