Breastpump ape yg anda guna

Mungkin sesape boleh share model ape yg u all gune untuk pump susu kan?..setiap brand or model mesti ade kelebihan masing2..pandangan pun anda juga berbeza-beza kan..

-mommylicious-

3 comments:

yatie said... [Reply to Comments]

hi, masa first baby..saya guna pump yg murah2 jer..manual pump yg boleh dibeli d psar raya..yg kaler merah macam horn tu..pas tu tak reti pun nak buat stok..then masa abis pantang nk masuk keje..baby dah start campur susu..mcm2 susu dok try coz baby so allergic with cow milk..pas tu masa tgh mengandung ank kedua..survey la..cari pump baru n bertekat nak fully bf..saya beli manual breastpump brand Avent..mahal gak la.. tp still cetek ilmu..pas bersalin tak gak pandai nak buat stok..asyik dok bagi baby minum direct jer..n mcm biasa pas abis pantang..baby start minum susu campur..(susu perah n formula)..n lastly..lepas bersalin ank ketiga..disebabkan baby kena kuning so dia byk tido..dkejutkan utk minum susu pun tak nak bangun..so oleh kerana breast mama sakit, mama pun mula memerah simpan susu sayang la kan susu yg baru seminggu dua bersalin dok buang macam tu jer..bermulalah..rutin mama untuk memerah atleast 2x sehari..kerana baby kurang minum..bila sampai masa mama dah mula nk masuk keje stok susu perahan cukup utk dihantar bersama baby ke nusery..so tak payah beli susu formula..n dari ctu lah bermulanya..mama nak fully breastfeed anak mama ni..haaa..bila dah masuk keje seminggu mulalah rasa banyak keje n takut tak sempat nak perah susu..survey la pulak elektrik pump..survey punya survey..terbekenan la pulak dengan madela swing breastpump..cari la merata web/kedai..lastly dapat juga breastpump idaman..madela swing..sekarang saya mengepam dengan double pumping tapi sebelah manual n sebelah elektrik..sungguh seronok kerana dapat fully bf anak mama..:)

yatie said... [Reply to Comments]

sori tuan blog..panjang lak citer saya ni..hehe..

Mommylicious a.k.a ibuRafiq said... [Reply to Comments]

Yatie...tak pe suke dengar cerita dan pengalaman org...mengenai breast feeding and breastpump..actually..mmg seronok dapat lihat anak membesar dengan susu kita sendiri..kene pulak anak yg kita bagi susu itu...membesar dgn sihat...dah montel..rase puas yang tidak terhingga.....kembali kepada fitrah alam ye tak?..mungkin sebelum ni banyak kita tak tahu...sebab kurang ilmu....sekarang pendedahan tentang kebaikan susu ibu semakin luas..jd..tiada alasan bagi kaum ibu utk tidak menyusukan anak sendiri walaupun mempunyai kerjaya...pelaburan yg besar utnuk membeli breastpump juga amat berbaloi...daripada membeli susu formula..yg sy boleh katekan agak mahal...kalau susu ibu...freee je kan...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...