Anak Kucing masuk lubang longkang!





Assalamualaikum....

CheRus ada 5 ekor anak kucing kat belakang rumah!..not really bela betul..tapi since maknya tu dah lama menetap kawasan rumah ni .. sediakan tempat dan bagi makan je lah...actually ni kali ke 2 mak kucing ni beranak..1st time beranak 4 ekor 3 daripadanya mati...1 daripada nya ada jiran lain yang bela kot.. (jiran tu orang korea) sbb selalu nampak anak kucing sekor tu main kat depan rumah jiran tu..now bila ada ternampak sekarang...dah besar dah dewasa dah tu...tak kenal maknye pun dah..
Ni gambar selepas berapa minggu kelahiran..memanjang nak masuk rumah..

So mak kucing ni anak anak panggil NAIMI..suka hati je anak anak ku bg nama..tapi mmg lekat lah nama tu.dalam sebulan lepas NAIMI ni beranak lagi sekali 5 KO..mmg besar wei perut dia...sekali keluar banyaknya..5 ekor..tapi cantik cantik belaka la..dan bela je lah..dah ada kat belakang rumah tu..ha..ha..aku jadi pengasuh kucing dah sekarang ni...takpelah...bebruat baik pada binatang jelah kan...inshAllah dimurahkan rezeki nanti...

Well nak cite semalam ..kejadian salah seekor dari anak kucing masuk lubang longkang belakang rumah..sebenarnya..mmg pernah terlintas dalam kepala sebelum ni lubang tu kalau termasuk anak kucing cemana lah ek..tappi malas nak fikir kan sangat just imagine...sbb macam  masih fikir tak logik kalau termasuk dlam tu sebab dia dihujung tanah belakang ...


Al kisah semalam sedang dok perhatikan anak anak kucing ni bermain...tetiba terpandang seorang anak kuicng ni mcm terpinga pinga area longkang tu..dia duk perhati je..area situ mcm tak senang duduk..mmg ada bunyi anak kucing agak sayup dan kuat ..CheRus ingat bunyi anak kucing yang terpinga tulah...bila anak kucing tu mengubah posisi ke depan sambil mengiau..bunyi dia halus je tak kuat...pastu..dok fikitr mana pula bunyi anak kucing yang kuat tu...terus keluar jengah dalam lubang tu...ya Allah!!!....anak kucing dalam tu....lubang tu dalam ke bawah tau..cemana nak ambik???? apa lagi ayah!!! ayah!!! CheRus panggil En.Somi tolong!! tolong!! .anak kucing masuk longkang ni...anak anak CheRus mula gelabah..kenapa ibu kenapa??...semua menerpa ke lubang nak tengok..siannya...

*maaf jika gambar ini mengganggu pemandangan

Maka dengan tergesa gesa-gesa nak hujan lewat petang tu...En Somi cuba sedaya upaya ambik guna tangan...tak sampai...dengan bau yang busuk tu...gigih cuba nak selamatkan...ingat boleh sampai guna tangan..tapi tak boleh agak payah hanya dapat capai tapi tak boleh angkat...lastly En Somi baringkan diri masuk dalam aliran longkang hanya dapat capai telinga anak kucing dan tarik ke tas..alhamdullilah SELAMAT..ya Allah..mmg busuk sangat..En Somi hero!!! sanggup "membusukkan diri" dia pun terus mandi..while CheRus pula amik anak kuicng mandikan terus..meronta ronta tu lantakla....yang penting dia selamat...syukur sangat..kesian lepas tu kesejukan lepas mandi..

well hari ni pagi-pagi dah lincah bermain...anak anak kucing ni kekdang menghilangkan stress...tgk dia main dengan girang ..tgk muka dia yang comel..arrrrghh..buat ku rasa nak picit picit je....anak anak pun suka sangat..tp CheRus tak bawak diorang masuk rumah..cukup setakat ruang tanah belakang untuk        
 hari ni pepagi dan happy main kejar-kejaran...
Yang sekor Anak anak panggil dia "ZACK" the only yang kalernya hitam..dia juga telah memusnah tanam ku dalam pasu tu..ranap sudah...


Ok nanti cite lain pula..salam sayang ..CheRus




2 comments:

Hayati Ghazali said... [Reply to Comments]

Salam CheRus...kalau berhajat nak put for adoption anak anak meow tu..saya nak 2 ekor..saya tinggal di KL...kalau tak mahu tak mengapa..teruskan berkongsi rezeki dgn haiwan kesayangan nabi ni.. :-)

CheRus MomSimpleShop said... [Reply to Comments]

wsalam..inshaAllah boleh..tapi bagi masa untuk dia membesar dulu maybe dalam 3 bulan lagi....sebab masih menyusu..dan ada eekor tu..macam tak berapa sihat....ada masalah kat mata..saya berusaha nak cari ubat...boleh tunggu ke?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...